Poljoprivrednici nezadovoljni – situacija loša i u stočarstvu

Mesec dana od početka protesta poljoprivrednika Vlada nije ispunila obećano, kaže Miroslav Matković, poljoprivrednik i inicijator protesta u Subotici. Prinos suncokreta ove godine manji je za oko 50 odsto, dok je kod kukuruza stanje još alarmantnije jer će prinosi biti manji za oko 80 odsto. Poljoprivrednici navode da ni sami ne znaju kako će započeti jesenju setvu.

Suša i loši prinosi kukuruza uticali su i na proizvodnju mleka, kaže Saša Komesarović, proizvođač mleka koji ima farmu od 200 grla, od kojih su 110 muzne krave. Proizvodnja mleka je smanjena za 50 odsto, ali se očekuje da će taj broj do kraja godine biti veći.

Problem imaju i svinjari, koji kažu da zakup za pravo prečeg državi moraju da plate, a da tovljenike niko kupuje.

Pomoć je izostala na svim nivoima, kaže Miroslav Matković, poljoprivrednik i dodaje da se nada da će komisija izaći na teren dok na njivama još ima useva.

Oni koji se bave otkupom žitarica, kažu da ono što je država ponudila nije održivo i da je mnogo toga ostalo nerazjašnjeno.

Jesenja setva uskoro počinje, a kako će je poljoprivrednici započeti još uvek ne znaju jer za nabavku veštačkog đubriva nemaju potrebna sredstva.