Poljoprivreda

Ustanovljeno je prisustvo prouzrokovača sive pegavosti lista na pšenici, lisne rđe i pepelnice pšenice, poručuju iz Poljoprivredne stručne službe. Preporuka je proizvođačima da obrate pažnju i da na osnovu definisanih pragova za primenu fungicida zaštite biljke od bolesti lista. Što se voća tiče, breskve su u zavisnosti os sorte u različitim fazama razvoja pa stručnjaci savetuju proizvođače koji još nisu uradili zaštitini tretman da to urade. Ustanovljeno je prisustvo prouzrokovača sive pegavosti lista na pšenici, lisne rđe i pepelnice pšenice, poručuju iz Poljoprivredne stručne službe. Preporuka je proizvođačima da obrate pažnju i da na osnovu definisanih pragova za primenu fungicida zaštite biljke od bolesti lista. Što se voća tiče, breskve su u zavisnosti os sorte u različitim fazama razvoja pa stručnjaci savetuju proizvođače koji još nisu uradili zaštitini tretman da to urade.

Usevi pšenice su u različitim fazama bokorenja. Na teritoriji Subotičke opštine ustanovljeno je prisustvo simptoma prouzrokovača sive pegavosti lista na pšenici, lisne rđe i pepelnice pšenice. U cilju zaštite bolesti lista, proizvođačima se preporučuje  upotreba fungicida na osnovu definisanih pragova primene.

Kada je voće u pitanju, breskve su, u zavisnosti od sorte u različitim fazama: od bubrenja pupoljaka do faze razmicanja ljuspica i vidljivih zelenih listića. Budući da su u narednom periodu najavljene padavine, iz Poljoprivredne stručne službe podsećaju voćare koji još nisu uradili zaštitni treman da to urade. U zavisnosti od toga u kojoj se fazi razvoja voće nalazi, na osnovu toga treba primeniti i određena sredstva.

Iz Poljoprivredne stručne službe podsećaju da je do 30. aprila otvoren konkurs za osnovne podsticaje za biljnu proizvodnju po hektaru u iznosu od 2000 dinara po hektaru.

Iz ove službe poručuju proizvođačima da u narednom periodu, sa porastom dnevnih temperatura obrate pažnju na useve uljane repice i na pojavu velike i male repičine pipe. U slučaju pojave ovih insekata savet je da se blagovremeno preduzmu mere zaštite.