Pokrenut vaspitno-disciplinski postupak protiv učenika OŠ „Sonja Marinković“

Nakon vršnjačkog nasilja koje se dogodilo u ponedeljak u OŠ „Sonja Marinković“, u kojem je učenik 8. razreda zadobio povrede rebara i slezine koja mu je potom odstranjena u bolnici, iz škole su potvrdili da je slučaj okarakterisan kao treći nivo nasilja, te da se u skladu sa tim postupa po protokolu.

Sve građane zaprepasito je slučaj vršnjačkog nasilja koji se dogodio u OŠ “Sonja Marinković” početkom nedelje, kada je učenik osmog razreda napadnut s leđa, što potvrđuje i video zapis ovog incidenta. Dečak je, prilikom pada zadobio ozbiljne povrede rebara i slezine, koja mu je potom odstranjena u Opštoj bolnici. Direktor škole, Pajica Bašić, potvrdio je da je Tim za zaštitu dece ovaj slučaj vršnjačkog nasilja okarakterisao kao treći, odnosno, najviši nivo nasilja.

Kako objašnjava psiholog Dragana Ćupurdija, u školama je najčešće zastupljen prvi nivo vršnjačkog nasilja, a sama kvalifikacija se određuje u odnosu na okolnosti u kojima se incident dogodio. Kako navodi sva tri stepena podrazumevaju pokretanje pojačanog vaspitnog rada sa decom koja su vršila nasilje, ali su kazne nešto drastičnije u slučaju nasilja trećeg stepena. Ćupurdija dodaje i da zakon obavezuje škole da decu postepeno kažnjavaju, te da fokus mora biti na prevenciji nasilja.

Kako je otac napadnutnog dečaka rekao u prethodnim izjavama, planira da ispiše decu iz ove obrazovne ustanove i najavljuje tužbu protiv svih vinovnika, njihovih roditelja i same škole.

https://youtu.be/zWF57HglXQE