„Pokreni se – znanjem protiv dijabetesa“

Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti pokrenulo je kampanju „Pokreni se- znanjem protiv dijabetesa.“ Cilj ove kampanje je podizanje svesti o dijabetesu i isticanje značaja prevencije i rane dijagnostike.

Procenjuje se da u našem gradu oko 15.000 osoba boluje od dijabetesa, a da barem još polovina od ovog broja ne zna za svoju bolest. Zbog toga je pokrenuta kampanja „Pokreni se- znanjem protiv dijabetesa“ kako bi se podigla svest o ovoj bolesti, pružila podrška osobama koje žive sa njom i edukovala javnost o značaju prevencije i rane dijagnoze. Iz Udruženja ističu da se pravilnim načinom života i pravilnim lečenjem, bolest može dobro kontrolisati, a komplikacije odložiti.

U okviru kampanje biće obeležen i Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti 14. novembra i to predavanjem endokrinologa iz Opšte bolnice, dr Klare Tucić Nemet od 16 časova u MKC „Nepker“. Kampanja će se realizovati u vidu nekoliko edukacija i radionica, a pored programa koji će se realizovatu uživo Udruženje će putem medija objavljivati i informacije o kontroli dijabetesa, ali i druge informacije koje mogu biti korisne celoj zajednici, a koje se tiču implementacije zdravih navika u svakodnevni život.

Kampanja „Pokreni se- znanjem protiv dijabetesa“ sprovodi se u okviru projekta podrške civilnom društvu, Novosadske novinarske škole i EU Resurs centra za civilno društvo u Srbiji. Trajanje kampanje planirano je u periodu od novembra 2023. godine do 31. januara naredne godine.