Pokreni se – znanjem protiv dijabetesa

Projekat “Pokreni se – znanjem protiv dijabetesa” koji sprovodi Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti u završnoj je fazi. U okviru aktivnosti, sutra na Otvorenom univerzitetu, sa početkom u 16 časova, će biti održana druga, ujedno i poslednja kontrola zdravlja za sve sugrađane.

Prva provera zdravlja u okviru projekta “Pokreni se – znanjem protiv dijabetesa” bila je održana početkom novembra, a kako kažu iz Udruženja sada je prilika da se vidi kako su praznici uticali na naš organizam. Tako će svi zainteresovani sutra moći da provere telesnu masu, obim struka i masnog tkiva, nivo šećera u krvi i krvni pritisak.

Kako se procenjuje da svaki peti stanovnik ima neki vid poremećaja metabolizma ugljenih hidrata, cilj kampanje bio je i promena svesti kod građana, kao i pristup lečenju ovog oboljenja. Iz Udruženja najavlju i novi projekat koji će započeti od sredine februara pod nazivom “Jedimo više voća i povrća”. Namenjen je mladima, a sprovodiće se u vidu predavanja u osnovnim školama i na Otvorenom univerzitetu, a za kraj biće organizovana i izložba radova.

Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti broji oko 300 članova, a po rečima sagovornice vrata su otvorena i za nove članove.