Pokrajinska vlada uvodi nove mere pronatalitne politike

Pokrajinska vlada doneće dve nove mere za podsticaj populacione politike, program pomoći nezaposlenim majkama koje rode treće i četvrto dete i konkurs namenjen unapređenju uslova stanovanja porodicama sa troje i četvoro dece.
Predsednik Pokrajinske vlade, Igor Mirović rekao je da je pokrajinskim budzetom za 2018. godinu za mere populacione politike ukupno obezbeđeno 727 miliona dinara, te najavio da će Pokrajinka vlada, prva u Srbiji, uvesti meru pomoći nezaposlenim ženama sa trećim i četvrtim detetom i to u iznosu od 12.000 dinara mesečno. Ova mera će početi da se primenjuje od 1. januara 2019. godine.
Druga nova pronatalitetna mera Pokrajinske vlade odnosi se na mogućnost rešenja ili unapređenja uslova stanovanja porodicama u kojima se rodi treće i četvrto dete.
„Za nešto više od mesec dana, na osnovu kriterijuma koje će razraditi resorni sekretarijat, raspisaćemo konkurs za bespovratna sredstva za stambeno proširenje porodica sa troje dece i četvoro dece i to je mera koja do sada u Srbiji nikada nije postojala“, kazao je Mirović. Podsetivši da je Pokrajinska vlada u junu ove godine osnovala Budzetski fond za pronatalitetnu populacionu politiku, najavio je nastavak sufinansiranja biomedicinski potpomognute oplodnje za drugo, treće i svako naredno dete.