Podsticaji za vakcinaciju

Država priprema paket mera kako bi podstakla veću vakcinaciju, a Vlada Srbije i Krizni štab žele pre svega da stimulišu cepljenje mladih od 18 do 30 godina zbog čega razmišljaju da od 1. avgusta uvedu nagradnu igru, besplatne karte za utakmice i koncerte, vaučere za kupovinu i putovanja, ali i dopunski ispitni rok za vakcinisane…

Broj novozaraženih u Srbiji, nažalost, raste zbog čega epidemiolozi najavljuju da ćemo već za nekoliko nedelja imati četvorocifren broj obolelih na dnevnom nivou što će biti dokaz da smo definitivno ušli u četvrti talas korone.

Posebnu pretnju tokom novog talasa predstavlja će činjenica da će dominantniji biti delta soj koji je više od 50 puta zarazniji od prethodnih sojeva. Na udaru tog novog soja biće najviše nevakcinisani, a to u Srbiji znači mladi od 18 do 30 godina pošto je u ovoj starosnoj kategoriji stanovništva cepljeno svega 17,5 odsto ljudi. Mladi se najviše kreću pa su samim tim i najizloženiji riziku od infekcije.

Zbog toga država uveliko priprema mere kako bi pre svega mlade podstakla da se vakcinišu. Vlada Srbije i Krizni štab sačinili su nekoliko predloga koji bi trebalo da stimulišu vakcinaciju. Odluku o tome kako će i na koji način podstaći cepljenje doneće do 1. avgusta.