Podrška porodice i institucija ključna za uspešno dojenje

Majčino mleko predstavlja savršenu hranu za bebu u svakom pogledu i zbog toga stručnjaci preporučuju dojenje do navršene druge godine detetovog života, ali da bi dojenje bilo uspešno, pored želje i znanja mora postojati i podrška porodice, kao i šire zajednice. Upravo zbog toga je slogan ovogodišnje Svetske nedelje dojenja “Zaštitimo dojenje- odgovornost svih nas”.

Ivana Milović je majka dvoje dece, a oba deteta je dojila do 13. odnosno do 15. meseca njihovog života shvatajući to kao svoj glavni zadatak u tom momentu kako bi deci obezbedila najbolju moguću ishranu. Ivana ističe da dojenje za nju nije bilo samo puko hranjenje, već i način da uspostavi vezu sa svojom decom, a značajnu ulogu u tome imao je i njen suprug, ali i okruženje koje joj je pružalo podršku.

Majčino mleko predstvalja savršenu hranu za bebu u svakom pogledu i predstavlja osnov za bebin imunitet. Dojenje je prirodna stvar, ali određeni broj žena nailazi na poteškoće koje je moguće savladati uz adekvatnu edukaciju i podršku, ističu stručnjaci.

Žene ne bi trebalo da osećaju pritisak zbog dojenja, već da imaju podršku i zbog toga je ove poruka Svetske nedelje dojenja da je dojenje odgovornost svih nas, a ne samo majki.

Prema iskustvu sa terena u Patronažnoj službi kažu da je u Subotici nešto veći broj majki koje doje svoje decu, ali da najveći broj majki prekida dojenje nakon povratka na posao.