Podrška Pokrajinskog sekretarijata Bunjevačkoj matici

 

Zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama dr Nebojša Kuzmanović i pomoćnik za javno informisanje, medije i analitiku Đorđe Vukmirović, razgovarali su juče sa delegacijom Bunjevačke matice koju je predvodio njen novi predsednik Veljko Vojnić.

Tokom razgovora, Kuzmanović je istakao da je vreme potvrdilo du su matice kao istorijski način organizovanja nacija važnije od bilo kog drugog modela, o čemu svedoči i izuzetna uloga Bunjevačke matice u očuvanju kulturnog i nacionalnog identiteta Bunjevaca.

Bunjevci su veoma važan segment nacionalne i kulturne različitosti u Vojvodini koju želimo ne samo da sačuvamo, nego i da razvijamo i skladu s tim opredeljenjem učinićemo sve da podržimo i vašu delatnost “, dodao je on.

Podvukavši da Bunjevci, za razliku od velike većine ostalih nacionalnih zajednica, nemaju drugu državu osim Srbije, Vojnić je rekao da će Matica, i u vremenu koje dolazi, nastaviti sa ostvarivanjem svoje izvorne misije očuvanja njihovog identiteta, u zajedničkom frontu u kojem su i Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine i druge organizacije.

Upravo zbog činjenice da je Srbija istovremeno i naša matična država, mi pokušavamo da na neki način pokrenemo i redefinisanje statusa naše Matice, za šta će nam biti potrebna i podrška Pokrajinskog sekretarijata“, dodao je Vojnić.
Bunjevačka matica je osnovana 1995. godine, a pored niza knjiga i drugih publikacija posvećenih istoriji bačkih Bunjevaca, izdaje i dvomesečni časopis „Rič “.