уторак , 5 јула 2022
Naslovna / Društvo / Podrška nacionalnim manjinama

Podrška nacionalnim manjinama

U Pokrajinskoj vladi razgovarno je o multikonfesionalnosti, višejezičnosti i ostvarivanju prava nacionalnih manjina na obrazovanje, kulturu, negovanje jezika običaja i tradicije.

Albreht i Njilaš su se saglasili da podrška nacionalnim manjinama i povezivanje kultura tradicija i vere, jesu jedan od preduslova za uspešnu saradnju i u ostalim aspektima, te da Vojvodina sa gotovo dva miliona stanovnika od čega jednu trećinu čine pripadnici različitih nacionalnih manjina, predstavlja izuzetan primer balansa i priznavanja različitosti kultura, tradicije, nacionalnosti i veroispovesti.

Harold Albreht, naglasio je da Kanada poseduje izuzetno sličnu strukturu kada se govori o nacionalnim manjinama te da postoje mnogi aspekti i načini delovanja koji bi s obzirom na specifičnosti Vojvodine, mogli da posluže kao model među njihovim nacijama.

Potpredsednik Njilaš, podsetio je da Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice, politiku sprovodi u dva osnovna pravca- očuvanje identiteta svake nacionalne manjine, što se finansira direktno iz budzeta AP Vojvodine i očuvanja suživota i tolerncije među različitim nacionalnim zajednicama, što potvrđuju mnogi programi koji su umereni na spajanje klutura nacionalnilh manjina i tradicija kroz osnovne i srednje škole.
On je dodao da je oformljen akcioni plan u cilju otvaranja poglavlja 23 u procesu evroinetgracija, a odnosi se upravo na nacionalnie manjine, koji će kako je rekao doneti mnoga rešenja za postojeće probleme koji su po ovim pitanjima ostali nerešeni.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Produženo radno vreme pojedinih graničnih prelaza

Ministarstvo unutrašnjih poslova, u dogovoru sa nadležnim pograničnim organima Mađarske, zbog povećane frekvencije saobraćaja na …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.