Počinje 29. Festival evropskog filma „Palić“

Dvadeset i deveto izdanje Festivala evropskog filma “Palić” počinje sutra i trajaće do 22. jula. Publika će imati priliku da na više lokacija pogleda preko 130 filmova iz svih krajeva Evrope u 15 različitih selekcija i programskih celina.

Davne 1992. godine održan je nulti Festival, pa je ove godine u stvari njegovo 30. izdanje podsetio je direktor Festivala evropskog filma “Palić”, Radoslav Zelenović. On je izjavio da je do 2003. godine Festival menjao koncepciju, a te godine postaje Festival evropskog filma.

Na ovogodišnjem 29. izdanju Festivala biće prikazano 130 naslova u 15 programskih celina na više lokacija. Kako je najavio programski direktor Festivala, Miroslav Mogorović od ove godine menja se programska koncepcija “Mladog duha Evrope” koji postaje panorama evrospkog kratkometražnog filma. Filmovi koji će biti prikazani na Festivalu dolaze iz svih krajeva Evrope, a većina filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru upravo na Paliću.

Ovogodišnje festivalsko izdanje, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, održava se na više lokacija, među kojima su: Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka. Cena ulaznica ostala je ista kao i prethodne godine, pa ulaz na dve projekcije na Letnjoj pozornici košta 300 dinara, dok su ulaznice za filmove koji se prikazuju u bioskopu Eurocinema i u Abaziji 200 dinara. Pored filmova koji čine glavni program, ni ove godine neće izostati muzučki deo Festivala koji će se održavati u “Abaziji” svako veče od 22,30.

Ovogodišnje, 29. izdanje Festivala evropskog filma Palić biće svečano otvoreno sutra u 21 čas na Letnjoj pozornici na Paliću. Na otvaranju će biti uručena nagrada “Aleksandar Lifka” našem proslavljenom piscu, scenaristi i reditelju Dušanu Kovačeviću, za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, a po završetku svečane ceremonije, glavni takmičarski program biće otvoren projekcijom filma “Rabije Kurnaz protiv Džorža V. Buša” reditelja Andreasa Dresena.