Počeo upis đaka u srednje škole

Upis u srednje škole za učenike koji su raspoređeni u prvom upisnom krugu, počinje danas i trajaće do sutra, dok će putem portala Moja srednja škola učenici moći da se upišu elektronski do 20. jula.

U srednjim školama širom Srbije danas je počeo upis u srednje škole. Buduće gimnazijalke Nađa Vlačić i Marija Dragičević kažu da su upisale željeni smer, a Gimnaziju “Svetozar Marković” izabrale su jer smatraju da u naredne četiri godine mogu steći neophodna znanja za dalji nastavak školovanja.

Prirodno-matematički smer u ovoj obrazovnoj ustanovi upisao je i Nemanja Marcikić, koji je osnovno obrazovanje završio u internacionalnoj američkoj školi u Abudži, u Nigeriji. Kako kaže, nakon srednje škole, najviše bi voleo da upiše Vojnu akademiju.

Prirodno-matematički smer ove godine je bio najtraženiji. U prvom upisnom krugu sva mesta na srpskom nastavnom jeziku su popunjena, odnosno, ovaj smer će pohađati ukupno 60 đaka, a da nije bilo nimalo lako upisati ovaj smer, pokazuje i to da je poslednji učenik na listi imao 87 bodova. Mogućnost naknadnog upisa u drugom krugu neće biti ni na društvenom, IT i sportskom smeru, takođe na srpskom nastavnom jeziku.

Do početka školske godine, u drugom upisnom krugu, đaci se mogu upisati na preostala mesta u odeljenjima na mađarskom i hrvatskom nastavnom jeziku.