Počeo Međunarodni kamp omladine

Nakon tri godine pauze, u ponedeljak je počeo Međunarodni kamp omladine koji tradicionalno organizuje Crveni krst Subotice. Ove godine na kampu učestvuje više od 40 volontera iz devet organizacija Crvenog krsta.

Tokom sedmodnevnog kampa volonteri će učestvovati u brojnim poligonima i radionicama. Među volonterima koji učestvuju u ovogodišnjem kampu su i Anastasija Marković iz Kragujevca, Elena Jukić iz Zrenjanina i Sofija Bojović iz Subotice.

Mladi su juče imali priliku i da se upoznaju sa osnovnim elementima međunarodnog humanitarnog prava, ženevskim konvencijama i načinima delovanja Crvenog krsta u oružanim sukobima, u okviru aktivnosti pod nazivom „Rajd cros“. Vežba počinje zamišljenim ratnim skukobom između dve vojske, a sastoji se i iz nekoliko poligona, objašnjava Jelena Milić, stručni saradnik u Crvenom krstu Vojvodine.

Ovo je samo jedna od aktivnosti koje se realizuju u okviru kampa. Svaki dan posvećen je određenoj programskoj aktivnosti, kaže dr Siniša Trajković, sekretar Crvenog krsta Subotice.

Na kampu učestvuju i volonteri iz Ohrida, Niša, Novog Sada, Sremske Mitrovice i Bačke Topole.