Počeo festival „Desire“

Pod sloganom “Hit me baby final time” u petak je, na pozorišnim daskama “Deže Kostolanjija”, počeo 15. Međunarodni festival savremenog pozorišta “Desire”. Festival je otvorila predstava “Poetika ćutanja”, reditelja Andraša Urbana.

Premijernim izvođenjem predstave “Poetika ćutanja” otvoreno je još jedno izadnje Međunarodnog festivala “Desire”. Režiju potpisuje Andraš Urban, osnivač festivala, koji je naveo da je rad na predstavi bio čudesan i bolan. U predstavi igraju četiri glumca i to bez ijedne razumljive reči, dodao je Urban.

Publika je drugog dana festivala bila u prilici da pogleda predstavu “Tototvi”, autora Ištvana Erkenja, a takođe u režiji Andraša Urbana. Predstava je groteska sa elementima satire, koju je Erkenj, jedan od najpriznatijih mađarskih pisaca 20. veka, napisao na osnovu novele “Dobrodošlica za majora” iz 1966. godine. Rađena je u koprodukciji sa Sarajevskim ratnim teatrom, a prema rečima dramaturga predstave, Vedrane Božinović, reč je o dobro skrojenom tekstu.

Kako organizatori ističu, publika od samog početka voli “Desire”, a u prilog tome govori i to da su gotovo sve karte za predstave rasprodate.

Karte se mogu kupiti i za predstavu “Deca” Narodnog pozorišta u Beogradu, kompozitorke i rediteljke Irene Popović Dragić, koja će biti odigrana u četvrtak u 19 časova, dodaju organizatori. Festival “Desire” trajaće sve do 29. novembra, a pubika će sutra u pozorištu „Deže Kostolanji“ sa početkom od 19 časova, moći da pogleda predstavu „Tiho, tiše“, u režiji Ane Janković, Beogradskog dramskog pozorišta.