Počeo 29. Festival evropskog filma na Paliću

Vrata svim ljubiteljima sedme umetnosti u subotu je otvorio 29. Festival evropskog filma na Paliću. Tokom sedam dana biće prikazano više od 130 filmova u 15 različitih selekcija. U glavnom programu našlo se 13 naslova, 10 u takmičarskoj konkurenciji i 3 van konkurencije. Ovogodišnji laureati nagrade „Aleksandar Lifka” su Dušan Kovačević i Mišel Azanavisijus, a posebna nagrada za doprinos regionalnoj kinematrografiji uručena je glumcu Igoru Galu.

Dodelom nagrade „Aleksandar Lifka“ za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji našem akademiku, piscu i scenaristi Dušanu Kovačeviću, na Letnjoj pozornici na Paliću u subotu je počeo 29. Festival evropskog filma. Nagrada “Aleksandar Lifka” predstavlja vrhunac u kinematografiji, rekao je Dušan Kovačević i dodao da su ljudi koji su je pre njega dobili, imena koja su ugradila svoj radni vek u istoriju srpskog, jugoslovenskog i evropskog filma.

Kovačeviću je priznanje uručila počasna predsednica Saveta Festivala evropskog filma, naša proslavljena glumica Mira Banjac.

Svečano otvaranje 29. Festivala evropskog filma sa nestrpljenjem su čekali i mnogi ljubitelji sedme umetnosti, a da on ima posebno mesto u srcima publike pokazala su mesta koja su do poslednjeg bila popunjena.

Na svečanom otvaranju bio je i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, koji je čestitao dobitnicima.

Glavni takmičarski program otvoren je projekcijom filma “Rabije Kurnaz protiv Džorža V. Buša” reditelja Andreasa Dresena. Sutra od 21 čas na Letnjoj pozornici biće prikazan film “Vesele devedesete”, a od 23 časa publika će moći da uživa u projekciji filma “Muka mi je od sebe”.