Počelo polaganje male mature

Polaganjem testa iz srpskog odnosno maternjeg jezika danas je počelo polaganje male mature za učenike osmih razreda. Đaci će sutra polagati ispit iz matematike, a u petak iz predmeta po izboru.

Trodnevna provera znanja za osmake počela je polaganjem srpskog odnosno maternjeg jezika. Đaci su na raspolaganju imali 2 sata za rešavanje 20 zadataka. Učenici OŠ „Matko Vuković“ složni su u oceni da je prvi test bio lak, dok se svi najviše plaše testa iz matematike koji ih očekuje sutra.

Ukupno 77 učenika u OŠ „Matko Vuković“ izašlo je na ispit iz srpskog odnosno maternjeg jezika. Njih 60 polagalo je ispit iz srpskog, a 17 iz hrvatskog nastavnog jezika. Polaganje se odvijalo u fiskulutrnoj sali škole, a đaci su po azbučnom redosledu na osnovu jedinstvenog spiska učenika raspoređivani u klupe koje su numerisane tako da redni broj sa spiska osmaka odgovara broju mesta označenom na klupi. Od ove godine đaci na maturskom ispitu polažu jedan od ponuđenih 5 predmeta trećeg dana testiranja, a u OŠ „Matko Vuković“ najveći broj đaka odlučio se za biologiju, potom slede geografija, istorija, hemija i fizika.

Polaganje male mature završava se u petak 23. juna, a roditelji će uvid u preliminarne rezultate imati 25. juna od 8 sati na portalu Moja srednja škola na kojem će moći da podnesu i prigovor na rezultate završnog ispita tokom 25. i 26. juna.