Počelo polaganje male mature za 1267 subotičkih osmaka

Polaganje male mature počelo je danas i trajaće do srede. Ukupno 1267 subotičkih osmaka danas je rešavalo testove iz Srpskog odnosno maternjeg jezika, sutra će polagati matematiku, a u sredu kombinovani test.

Osamdeset i šest učenika 8. razreda OŠ „Kizur Ištvan“ danas su rešavali zadatke iz Srpskog odnosno materneg jezika. Njih u naredna dva dana očekuju još dva testa, a nakon toga znaće da li su ostvarili dovoljan broj bodova za upis u željenu srednju školu. Pred sam početak ispita koji će im odrediti tok daljeg školovanja i izbor zanimanja, đaci sa kojima smo razgovarali su imali tremu, ali se nadaju dobrim rezultatima budući da su se mesecima pripremali za polaganje male mature.

Maksimalan broj bodova koje đaci mogu da osvoje na testovima je 40, odnosno iz srpskog i matematike po 13, na kombinovanom testu 14, a uspeh iz škole nosi maksimalnih 60 bodova. Konačni rezultati ispita biće saopšteni 28. juna, a upis učenika u srednje škole biće 9. i 10. jula.

Od ove godine direkor i njegov tim nadziru malu maturu i direktno odgovaraju za regularnost. Direktori su u obavezi da sede u prostoriji u kojoj se radi test, a postoje i supervizori i dežurni nastavnici, kako bi se sprečilo prepisivanje i druge nepravilnosti.