Počeli radovi na izgradnji turističko-manifestacionog trga u Čanatviru

Počeli radovi na izgradnji turističko-manifestacionog trga u Čanatviru, saopštio je gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić.

U saopštenju gradonačelnika se navodi da su zahvaljujući sredstvima Ministarstva privrede i Grada Subotice, u naselju Čantavir, započeli radovi na izgradnji turističko-manifestacionog trga. Ovaj projekat, koji finansiraju Ministarstvo privrede i Grad, vredan je nešto više od 55,8 miliona dinara (sa PDV-om). Ministarstvo privrede izdvojilo je sredstva u visini od oko 27,9 miliona dinara, dok je ostatak obezbedio Grad. Površina trga za turističke svrhe biće nešto više od 8.700 kvadratnih metara.

Kako se navodi u saopšternju, trenutno stanje trga u samom centru naselja, iza crkve, ne zadovoljava potrebe Čantavira u oblasti privrede, turizma i javnih manifestacija i Grad Subotica je doneo odluku da ovo naselje zaslužuje jedan nov, velik i funkcionalan prostor dostojan svojih stanovnika.

U Čantaviru živi 6.500 ljudi, većinom poljoprivrednika. Čantavirci su ponosni domaćini, naročito uspešni u stočarstvu, koje je posebno razvijeno, pa je ovde sedište i regionalnog lidera u proizvodnji stočne hrane. Naselje, koje se pominje još u srednjem veku, danas ima svoje javno-komunalno preduzeće, razvijenu privredu i sva obeležja dobro uređenog mesta za život.

Život u Čantaviru treba da postane još kvalitetniji, a tome će doprineti, kako veliki projekat izgradnje kanalizacione mreže „Čista Srbija“ koji kreće ove godine, tako i projekat proširenja postojećih kapaciteta centralnog trga.

Uređenje prostora za potrebe kako pijačne prodaje, tako i sajmova, svečanosti, vašara i drugih manifestacija doneće veliku korist i Bačkom Dušanovu, Višnjevacu, Starom i Novom Žedniku, Bikovu, u kojima živi oko deset hiljada stanovnika, a koja su dobro povezana sa Čantavirom. Poljoprivrednici iz okoline će na trgu i u pratećim specijalizovanim objektima moći da prezentuju svoju ponudu, da se povezuju i zajedno nastupaju, a blizina autoputa otvara i velike mogućnosti za nacionalnu promociju poljoprivrednih, poslovnih i turističkih kapaciteta svih ovih subotičkih naselja i sela.

Gradonačelnik Bakić ističe da zadovoljenje potreba građana za uređenim pijačnim prostorom, očuvanje starih zanata, jačanje turističkih kapaciteta, povezivanje sela i prigradskih naselja, stvaranje novih radnih mesta, ostanak mladih na selu i unapređenje kvaliteta života – su ciljevi koji su doprineli da se donese odluka o ulaganju u ovaj projekat za Čantavir i ceo grad.

Za tri meseca, kako stoji u saopštenju, Čantavir će imati jedan savremen, multifunkcionalan i reprezentativan javni prostor, kakav se čekao decenijama,