Počela žetva uljane repice

Žetva uljane repice na području Subotice počela je danas, a po oceni stručnjaka biće završena u narednih nekoliko dana. Očekuje se da će prosečni prinosi ove kulture biti oko 3 tone po hektaru kako je i očekivano.

Danas je započeta žetva uljane repice i na sortnom ogledu Poljoprivredne stručne službe Subotica u kome je 20 hibrida, a stručnjaci ne očekuju vlagu veću od 9%. Uljana repica je u Subotici zasejana na oko 3800 hektara, a direktor Poljoprivredne stručne službe Subotica, Damir Varga procenjuje da će prosečan prinos ove kulture biti oko 3 tone po hektaru čime, po njegovim rečima, poljoprivredni proizvođači mogu biti zadovoljni.

Kiša koja je padala proteklog vikenda bila je spas u zadnji čas za kukuruz, kaže Varga. Na području našeg grada u proseku je palo oko 25 litara kiše, a na Paliću i do 67 litara. Varga procenjuje da je sada evidentno da će biti nekog prinosa, a koliki će on biti zavisiće od julskih padavina. Ove godine vegetacija kasni, a očekuje se da će prvi hibridi kukuruza za vikend ili do sredine naredne nedelje ući u fazu svilanja i metličenja.

Žetva ječma je privedena kraju, oko 98% površina pod ovom kulturom je požnjeveno, a prema podacima iz PSS Subotica prosečan prinos je oko 7 tona po hektaru. Odmah po završetku žetve uljane repice, poljoprivredni proizvođaći će započeti žetvu pšenice koja je zasejana na oko 20.600 hektara.