Počela žetva ječma

Žetva ječma počela je za vikend, a prema prvim procenama stručnjaka ovogodišnji rod ove kulture je relativno dobar i očekuje se prinos od oko 6 tona po hektaru. Nakon ječma, uslediće ubiranje pšenice, a stručnjaci tvrde da su padavine u prethodnom periodu spasile ovogodišnji rod pšenice.

Žetva ječmova počela je tokom proteklog vikenda. U protekla dva dana skinuto je oko 2% površina pod ovom kulturom, a iz Poljoprivredne stručne službe kažu da je prema prvim procenama ovogodišnji rod relativno dobar. Poljoprivrednicima se savetuje da useve ječma požanju što ranije, budući da je 85% ječmova zrelo i spremno za skidanje. Prve vlage su od 12-14% što je odlično i po oceni stručnjaka i može se pristupiti skidanju roda.

Za desetak dana trebalo bi da počne i žetva pšenice koja je zasajana na oko 20.000 hektara. Stručnjaci očekuju velike razlike u prinosima od njive do njive, a procene se kreću u rasponu od 5-7 tona po hektaru. Prinos pšenice zavisi od preduseva, od lokacije same njive, kao i od preduzetnih agro-tehničkih mera i vremenskih prilika.

Uprkos tome što je kiša pogodovala usevima pšenice, ukoliko se padavine nastave u narednom periodu one mogu negativno uticati na rod pšenice, dok na žetvu ječma neće imati značajniji uticaj.

U isto vreme kada počne žetva pšenice, za desetak dana trebalo bi da počne i ubiranje roda uljane repice na teritoriji našeg grada.

Ostavi komentar

Unestie Vaš komentar
Unesite Vaše ime