Počela primena novog Pravilnika o ishrani dece u predškolskim ustanovama

U PU „Naša radost“ nisu imali mnogo posla oko usklađivanja jelovnika sa novim Pravilnikom koji određuje uslove i način ishrane dece u predškolskim ustanovama, čija je primena počela u petak, budući da su odavno smanjili količine soli i šećera u dečjim obrocima vodeći se sistemskim rešenjima koja su se ticala ishrane starije omladine.

U PU „Naša radost“ vode se principom da u dečjem jelovniku svaki dan bude zastupljeno 10% belančevina, 60% ugljenih hidrata i 10% masti. Za doručak mališani u vrtićima dobijaju mleko ili čaj uz namaz; viršle ili ribu iz konzerve i hleb. Prva užina uvek je voćna, a za ručak deca jedu varivo, dok je svake srede na meniju čorba i kolač. Osim variva za ručak bude i panirani riblji štapić, a za drugu užinu deca u celodnevnom boravku dobijaju keks ili puding, griz, palentu, kukuruz.

U centralnoj kuhinji „Naše radosti“ svakodnevno se priprema oko 12000 obroka za oko 3500 mališana koji pohađaju objekte ove ustanove. Novi Pravilnik koji određuje uslove i način ishrane dece u predškolskim ustanovama, kako kažu u „Našoj radosti“ nije im doneo mnogo posla budući da su još ranije implementirali sistemska rešenja koja su se ticala ishrane starije dece.

Iz ove ustanove ističu da imaju problem sa uvođenjem veće količine ribe u ishranu dece, budući da novi Pravilnik to predviđa, a dosadašnja praksa je pokazala da se gotovo svi obroci sa ribom vraćaju netaknuti.