Počela „Nedelja pravoslavlja“

Izložbom ikona “Loza Nemanjića” sinoć je svečano otvorena 27. “Nedelja pravoslavlja”. Ovo je tradicionalna manifestacija SKC “Sveti Sava” koja se održava uoči Uskrsa po Julijanskom kalendaru.
Ovogodišnja “Nedelja pravoslavlja” posvećena je značajnom jubileju, 8 vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Ova manifestacija obeležava se na najvećem mogućem nivou, to je prilika da čujemo najveće srpske duhovnike i predstavnike kulture poručio je otac Miodrag Šipka prilikom otvaranja manifestacije.
Svečano otvaranje obeleženo je izložbom ikona “Loza Nemanjića” autora Svetlane Stanojčić Vučićević. Izložba ikona predstavljena je u mnogim gradovima, između ostalog u Beogradu i Banja Luci, a ovom prilikom i u Subotici. Autor izložbe pokloniće SKC “Sveti Sava” jednu sliku iz zbirke .
Autokefalnost Srpske pravoslavne crkve predstavljena je i kroz ovu izložbu. O njenom značaju govorio je likovni kritičar Mile Tasić, koji je naveo da su prizori na izložbi čudesni u mnogim aspektima.
“Nedelja pravoslavlja” traje do 21.aprila. U sklopu manifestacije održaće se duhovna, istorijska tribina, izvođenje monodrame kao i predstavljanje knjiga.

Ostavi komentar

Unestie Vaš komentar
Unesite Vaše ime