Počela Dečija nedelja

“Šta detetu treba da raste do neba!?” slogan je ovogodišnje Dečije nedelje koja je počela danas i trajaće do kraja sedmice. Vrtići i škole će nizom različitih aktivnosti obeležiti ovu nedelju sa ciljem poboljšanja položaja dece u društvu.

Đaci osnovnih škola sa posebnom radošću dočekuju Dečiju nedelju jer su tokom 5 školskih dana sve aktivnosti podređene njima. Učenici OŠ “Ivan Goran Kovačić” će tokom ove nedelje uživati u filmskom i sportskom danu, imaće priliku da pokažu znanje u kvizu znanja, ali i da iskažu svoju kreativnost. Sve aktivnosti zajedno su osmislili đaci, predstavnici Učeničkog parlamenta i učitelji i nastavnici.

U školi ističu da su sve aktivnosti tokom Dečije nedelje osmišljene da budu u skladu sa interesovanjima učenika od onih najmlađih do najstarijih. Dan u školi izgledaće malo drugačije u donosu na ostatak školske godine: đaci će imati nastavu, ali će polovinu vremena provedenog u školi biti posvećeno zabavi kroz koju će deca imati priliku da nešto novo nauče. Među brojnim aktivnostima naći će se i sada već tradicionalni vašar koji je humanitarnog karaktera.

Na našim prostorima Dečija nedelja obeležava se od 1934. godine, a od 1987. godine je na predlog organizacije Prijatelji dece Srbije uvedena u zakon o društvenoj brizi o deci. Osnovni dokument za planiranje i realizaciju aktivnosti u toku Dečije nedelje je Konvencija o pravima deteta Ujedinjenih nacija usvojena 1989. godine.