Plan režima rada za početak nove školske godine

Ministarstvo prosvete poslalo je školama plan režima rada za početak nove školske godine. Kako pišu Novosti, nova školska godina trebalo bi da počne redovno u svim školama u Srbiji 1. septembra. Časovi će trajati 45 minuta, a odeljenja se neće deliti, već će sva deca zajedno sesti u klupe.

Nakon toga pratiće se epidemiološka situacija po obrazovnim ustanovama, a škole će se, zavisno od broja zaražene dece, razvrstavati u tri zone – zelenu, narandžastu i crvenu – po principu semafora.

Tako će škola koja bude u zelenoj zoni raditi uobičajeno, a ona koja je u narandžastom pojasu nastavu će držati kombinovano – jedan dan časovi će biti u školi, a jedan dan kod kuće. Škola koja se nađe u crvenoj zoni u potpunosti će preći na onlajn nastavu. Zone će se određivati prema procentima zaraženih đaka – pa će, okvirno, u zelenoj zoni biti škola koja ima manje od pet odsto zaraženih, u narandžastoj ona koja ima između 5 i 10 odsto inficirane dece, dok će u crveni pojas ući škola koja pređe dvocifren broj zaraženih učenika.

Ovakav režim rada, kako saznaju Novosti, sadržan je u predlogu koji je sačinilo Ministarstvo prosvete, povodom početka nove školske godine. Predlog će biti upućen Kriznom štabu, a on će ga razmatrati na sledećoj sednici, koja se najavljuje za ponedeljak ili utorak.

Inače, kako bi ovaj sistem funkcionisao, direktori će biti u obavezi da svakog utorka obaveste školsku upravu o broju zaražene dece, da bi se znalo u kojoj zoni se nalazi konkretna obrazovna ustanova.

Inače, jedna od novina od 1. septembra, odnosi se i na kombinovani model nastave, pa tako više neće biti moguće da deca idu jednu nedelju na nastavu, a jednu da časove prate od kuće, već će se menjati na dnevnom nivou – jedan dan idu u školu, a sledeći će sedeti ispred televizor, što je važilo tokom prošle školske godine za srednjoškolce.