Plamen mira iz Vitlejema u Gradskoj kući

Predsednik Skupštine grada, Balint Pastor, primio je juče delegaciju Saveza skauta vojvođanskih Mađara, koja je donela „Plamen mira“ iz Vitlejema u Gradsku kuću.

U poslednjih pet godina, skauti su plamen mira, simbol zajedništva, sigurnosti, međusobnog poverenja i ljubavi, podelili u više mađarskih institucija i crkava u Vojvodini. Sada su ga prvi put doneli i u subotičku Gradsku kuću.

Priča o Vitlejemskom plamenu datira još iz 11. veka, kada je na poziv pape Urbana II, grupa mladih vitezova iz Firence otišla u Jerusalim da stanovnicima svoga grada donese plamen mira, simbol nade.

Tradicija plamena je oživela 1986. godine u Austriji, a tri godine kasnije nastavili su je skauti, deleći ga od tada po svetu. Po plamen večne sveće, koja se nalazi u Hristovom rodnom mestu u Bazilici rođenja Gospodnjeg podignutoj na mestu jaslica, iz Beča najčešće odlazi dete, i to u pratnji skauta. Plamen zaključan u fenjeru, donosi se avionom u Beč, gde ga na svečanoj ceremoniji preuzimaju delegacije skauta više država, odnosno nacija.

Dr Balint Pastor je rekao da mu je čast da može da preuzme plamen i zahvalio se skautima što istrajno neguju i šire ovu lepu tradiciju.

– Plamen koji se prenosi paljenjem sveće sa svećom sve nas treba da podseti na to da se mir i ljubav šire na isti način, od čoveka do čoveka – rekao je dr Pastor. 

Plamen mira se iz Gradske kuće nosi dalje, do drugih vojvođanskih mesta, da gori sve do Božića.