Placanje preko interneta

U sistemu instant plaćanja NBS od početka rada do danas izvršeno je 27.071.755 instant plaćanja ukupne vrednosti 269.976.560.375,45 dinara.

U cilju podsticanja inovacija u finansijskom sektoru i podrške digitalizaciji i razvoju bezgotovinskih plaćanja u zemlji, Narodna banka Srbije uspostavila je na današnji dan pre dve godine, 22. oktobra 2018. platni sistem za instant plaćanja – IPS NBS sistem.

Prosečno vreme izvršavanja transakcija instant plaćanja u sistemu je oko 1,2 sekunde. Sistem beleži stalni rast prometa, a 21. septembra 2020. godine postignut je i najveći dnevni broj plaćanja od početka rada sistema kada je izvršeno 142.769 plaćanja.

Tokom naredne godine banke će zahvaljujući funkcionalnostima IPS NBS sistema omogućiti korisnicima mobilnog bankarstva prenos sredstava primaocu samo uz poznavanje broja mobilnog telefona tog primaoca, što će doprineti daljem razvoju instant plaćanja u našoj zemlji, najavila je Narodna banka.

Narodna banka Srbije priprema i validator i generator NBS IPS QR koda koji će olakšati svakom privrednom subjektu da na svojim fakturama kreira NBS IPS QR kod i time pojednostavi plaćanje svojim kupcima.

Korišćenjem opcije „IPS Skeniraj“ na jednostavan način mogu se platiti i mesečni računi svih najvećih izdavalaca u zemlji, ali i brojnih javnih komunalnih preduzeća, skeniranjem NBS IPS QR koda koji odštampan na tim računima, i broj tih preduzeća će biti sve veći, navodi NBS.