Pirola – nova mutacija omikrona

Trenutna epidemiološka situacija u našem gradu, po pitanju oboljenja kovid-19 je povoljna, a u svetu se pojavila nova varijantna ovog virusa nazvana „Pirola“- visoko mutirajuća varijanta omikrona koja se brzo širi.

Broj aktivno obolelih od kovida-19 u našem gradu je trenunto dvoje, a slično je i u drugim vojvođanskim gradovima gde broj obolelih ne prelazi 20. U Zavodu za javno zdravlje Subotica ističu da je tokom proteklih nekoliko dana testirano 10 uzoraka, a da se na nedeljnom nivou beleži tek nekoliko pozitivnih u Severnobačkom okrugu.

Nova varijanta korona virusa, mutacija omikrona prvi put se pojavila u Danskoj krajem jula ove godine, a nakon toga otkrivena je i u Izraelu, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim američkim državama, dok prema poslednjim informacijama najmanje desetak zemalja sveta imaju dokazano prisustvo ovog virusa, objašnjava dr Bohucki.

Stručnjaci podsećaju da se osobe sa respiratornim tegobama javljaju svom izabranom lekaru, koji ukoliko želi da postavi definitivnu dijagnozu oboljenja kovid-19 pacijenta upućuje na testiranje u Zavod za javno zdravlje gde se radi PCR test.