субота , 13 августа 2022
Naslovna / Uncategorized / „Perfect vision“ organizovao besplatne preglede očnog pritiska

„Perfect vision“ organizovao besplatne preglede očnog pritiska

Oftalmološki tim „Perfect vison“ Poliklinike „Kuće zdravlja“ juče je, povodom Svetske nedelje borbe protiv glaukoma, na Otvorenom univerzitetu organizovao besplatnu kontrolu očnog pritiska i vidnog živca za sugrađane. Oftalmolozi upozoravaju da je glaukom podmukla bolest koja postepeno dovodi do oštećenja očnog živca, te predstavlja prvi uzrok slepila.

Akciji Oftalmološkog tima „Kuće zdravlja“ odazvao se veliki broj, uglavnom starijih sugrađana, koji su želeli da prekontrolišu svoj očni pritisak. Za neke građane je ovo bila prva kontrola, mada je više onih koji redovno posećuju oftalmologa.

Glaukom ili hronična optička neuropatija je bolest, koju karakteriše propadanje očnog živca kao posledica povišenog očnog pritiska. Ovu bolest često nazivaju i „tihi ubica vida“ , jer često ne daje nikakve simptome, pa ukoliko se ne otkrije na vreme može dovesti do ozbiljnih oštećenja.

Populacija starija od 50 godina primarno je pogođena ovim oboljenjem, ali ima i slučajeva kada se glaukom javlja kod dece. Lekari ističu da je glaukom često oboljenje kod osoba čiji su srodnici takođe oboleli od ove bolesti, kao i kod onih koji imaju dijabetes, visok krvni pritisak i lošu cirkulaciju.

O autoru Ivana Radinović

Pogledaj i sledeće

Održan je drugi po redu memorijalni stonoteniski turnir Luka Andrašić

U stonoteniskom centru hale sportova,održan je drugi po redu memorijalni stonoteniski turnir Luka Andrašić.Veliki broj …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.