Pantomimičari iz Stokholma izveli predstavu ,,Na samom kraju šume“

U Dečijem pozorištu pantomimičari iz Stokholma izveli su predstavu pod nazivom ,,Na samom kraju šume“. Predstavi su prisustvovala deca predškolskog i školskog uzrasta kao i deca iz Prihvatnog centra za migrante. Predstava je podržana od strane Grada i Gerontološkog centra.

Alis Hilbum Rudfeld, mlada glumica, koja tumači sve životinje u šumi, rekla nam je da je predstava ,,Na samom kraju šume“ priča o čoveku odbeglom od gradske gužve koji pokušava da komponuje muziku u šumi neobazirući se na potrebe životinja oko njega. Ipak na samom kraju šume čovek je naučio da pomogne onima kojima je pomoć potrebna što je poruka predstave koju su želeli da podele sa decom.

Predstavu koja je namenjena mlađima i starijima gledala su i deca iz prihvatnog centra za migrante, a ideja je bila da se time doprinese uzajamnom razumevanju i druženju dece. Partner u organizaciji predstave bio je Gerontološki centar, a prema rečima pravnice Slavice Kujundžić, nadaju se i budućim prilikama za učešće u društveno odgovornim aktivnostima.

Integracija(zatim Inkluzija u obrazovni sistem)dece iz prihvatilišta u naše društvo moguća je kroz aktivnosti poput ove predstave, a pokret je alat za socijalizaciju dece u društvu bez jezičke barijere poručila je Nataša Aleksić, članica Gradskog veća zadužena za oblast obrazovanja. Ona je dodala da je predstava značajna za decu iz prihvatilišta jer im omogućava da se uključe i ne budu ograničeni samo na prihvatni centar.

Teatar pantomimičara iz Švedske postoji četrdest godina. Na putu ka Beogradu gde ih očekuje kongres pantomimičara polkonili su našem Gradu predstavu kojom su nam pokazali da u umetnosti i međuljudskim odnosima nema mesta barijerama.