Padavine od pre dva dana dobro došle usevima

Prinos pšenice ove godine ipak neće biti katastrofalan kako je predviđano, a tome je doprinela kiša od pre dva dana koja je pomogla nalivanje zrna ove kulture. Ipak, prosečan prinos biće manji za oko 2 tone po hektaru u odnosu na prethodnih nekoliko godina zbog suše u prethodnom periodu.

U sredu uveče na teritoriji Subotice palo je između 15-50 litara kiše što je pomoglo nalivaju zrna kod strnih žita, pogotovo kod pšenice, objašnjava Damir Varga iz Poljoprivredne stručne službe. Prosečan rod žita ove godine biće oko 4-4,5 tone po hektaru što je manje u odnosu na prosek u prethodne 2-3 godine kada je bio oko 6 tona. Varga kaže da će za ječam presudne biti temperature u narednih nekoliko dana i objašnjava da će ova biljna kulture završiti nalivanje nakon narednog vikenda za koji su najavljene tropske temperature sa 35 stepeni, te da se žetva ječma može očekivati između 12. i 15. juna.

Padavine od pre dva dana su dobro došle pre svega jarim usevima jer bi za nekoliko dana kukuruz, suncokret, soja i šećerna repa počeli da osećaju deficit padavina. Tada bi došlo do promene na usevima, poput uvrtanja lista kod kukuruza.

Dodatne padavine će biti dobre za useve budući da će pokvasiti dublji sloj zemljišta što će omogućiti biljkama da iskoriste minerale koji će pospešiti razvoj biljaka.