Pad temperature doneo olakšanje za plućne bolesnike

Pad temperature vazduha doneo je olakšanje plućnim bolesnicima koji su najviše pogođeni čestim promenama vremena. U proteklom periodu u Dispanzer za plućne bolesti najviše su se javljali Subotičani kod kojih je nedavno dijagnostikovana astma.

Osobe koje boluju od astme i hronične opstruktivne bolesti pluća, kao i ostali plućni bolesnici pripadaju kategoriji stanovništva koje je najviše pogođeno oscilacijama vremenskih prilika. Pad temperature vazduha, nakon perioda tropskih vrućina doneo je olakšanje upravo ovoj kategoriji bolesnika, objašnjava specijalista pneumoftiziologije, rukovodilac Odeljenja za pneumoftiziologiju Službe za specijalističko konsultativnu delatnost Doma zdravlja, dr Elizabeta Vrana. Ona kaže da su se u Dispanzer za plućne bolesti u Harambašićevoj ulici u proteklom periodu najviše javljali sugrađani koji boluju od astme i to najčešće alergijske.

Olakšanje simptoma plućnim bolesnicima doneo je pad temperature, a stručnjaci savetuju redovno uzimanje terapije i praćenje stanja.

U ovom periodu godine beleže se najviše koncetracije polena korova u vazduhu, u prvom redu ambrozije koja izaziva alergijske tegobe kod velikog broja ljudi, te lekari savetuju da se potraži pomoć stručnjaka ukoliko dođe do pogoršanja simptoma alegije kako bi se odredila adekvatna terapija i sprečio razvoj eventualnih komplikacija.