Pad spoljnotrgovinske razmene i industrijske proizvodnje u Srbiji u 2020. godini

Spoljnotrgovinska robna razmena Srbije od januara do kraja avgusta ove godine iznosila je 25,08 milijardi evra, što je pad od sedam odsto u odnosu na isti period 2019. godine, saopštio je Republički zavod za statistiku.
Što se industrijske proizvodnje tiče, ona je u avgustu ove godine bila za 4,2 odsto veća nego istog meseca prošle godine, a u odnosu na prosek 2019. godine bila je manja za 0,4 procenta.
Izvezeno je robe u vrednosti 10,62 milijarde evra – za 7,6 odsto manje nego prošle godine, a uvezeno za 14,46 milijardi evra, što je smanjenje od 6,5 odsto.
Deficit iznosi 3,84 milijarde evra i za 3,2 odsto je manji u poređenju sa istim periodom prethodne godine.
Pokrivenost uvoza izvozom je 73,5 odsto i manja je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 74,3 odsto.
Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine 60,6 odsto ukupne razmene. Glavni spoljnotrgovinski partneri Srbije u izvozu bili su Nemačka, Italija, BiH, Rumunija i Rusija, a u uvozu Nemačka, Kina, Italija, Rusija i Madjarska.