Pad površina pod organskom proizvodnjom

Nakon nekoliko godina razvoja proizvodnje organskih proizvoda, u protekle dve godine zabeležen je pad površina pod organskom proizvodnjom u Vojvodini zbog čega iz Udruženja Terras poručuju da će tokom ove godine u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo sagledati razloge stagnacije i da će stvoriti strategiju razvoja organske proizvodnje. Kroz projekat Evropske Unije ove godine fokusiraće se i na edukaciju potrošača organskih proizvoda kroz deset Info dana.

Građani sa kojima smo razgovarali, rekli su nam da sve češće kupuju proizvode organskog porekla jer su zdraviji. Kažu da su ti proizvodi skuplji i da ne umeju da prepoznaju originalne proizvode već se prilikom izbora oslanjaju na savet prodavca.
Polovina ukupnog broja površina na kojima se gaje organski proizvodi nalaze se u Vojvodini, u našem regionu nalazi i organska farma sa oko 2.000 grla stoke, a od 2012. godine u našoj zemlji povećan je broj površina na kojima se gaje organski proizvodi kao i broj proizvođača.
Prema rečima Snježane Mitrović iz Udruženja Terras tokom ove godine radiće se na tome da lokalna samouprava izdvoji neodhodna sredstva za podsticanje organskih proizvođača prema Akcionom planu razvoja organske proizvodnje do 2020. godine s obzirom na to da je u Vojvodini uočen pad tokom 2016. godine. Osim rada na podsticanju organske proizvodnje ove godine radiće se i na edukaciji potrošača jer je veoma važno da umeju da prepoznaju originalne organske proizvode i da od prodavca zatraže sertifikat proizvođača ukoliko se radi o proizvodima u rinfuzi.

U okolini našeg grada ima oko 150 hektara površine pod organskom proizvodnjom, a njom se bavi petnaest proizvođača. U našem gradu tokom sledeće nedelje u ,,Bio pijaci“ biće održani Info dani koji su namenjeni edukaciji potrošača organskih proizvoda. Osim u našem gradu tokom godine Info dani biće održani i u Novom Sadu, Sremskim Karlovcima, Bečeju i Somboru.