Ozbiljno narušeno zdravlje biskupa Večerina

Zbor savetnika Subotičke biskupije održao je juče vanrednu sednicu u Domu biskupije na poziv mons. Ferenca Fazekaša, generalnog vikara, kako bi razmotrili situaciju u kojoj se Biskupija našla zbog narušenog zdravlja biskupa mons. Slavka Večerina. Nakon što je u bolnici posetio biskupa Slavka, mons. Stanislav Hočevar, nadbiskup beogradski i metropolit, pridružio se sednici Zbora savetnika, dok je dr. Bojan Bagi, načelnik Odeljenja za anesteziju i reanimaciju Subotičke bolnice i koordinator tima lekara koji se staraju o oporavku biskupa Slavka, učestvovao u delu sednice u svojstvu stručnjaka.

Na temelju lekarskog izveštaja, kojega je predstavio dr. Bagi, Zbor savetnika je konstatovao da je zdravstveno stanje biskupa Slavka ozbiljno narušeno, te da će za njegov oporavak biti potreban duži vremenski period. Potvrđeno je takođe odlučno nastojanje Subotičke biskupije da obolelom biskupu pruži svu neophodnu podršku, kako bi njegov oporavak bio što brži i efikasniji. U tom smislu, medicinsko osoblje i zdravstvene ustanove učiniće sve što je u njihovoj moći, a pomesna Crkva će nastaviti da molitvom podržava svog biskupa. Vlč. dr Ivica Ivanković Radak upoznao je prisutne sa kanonsko-pravnim aspektima sličnih vanrednih situacija. Članovi Zbora savetnika su potom u otvorenom razgovoru i razmeni mišljenja sa nadbiskupom Hočevarom zaključili da zbog novonastale situacije za sada neće preduzimati nikakve vanredne radnje, već će se za uputstva obratiti Svetoj Stolici preko Apostolske nuncijature u Beogradu. Nadbiskup Hočevar je izrazio svoju očinsku podršku tom stavu, i podstakao je članove Zbora savetnika da rade na biskupijskom zajedništvu i jedinstvu među sveštenicima i vernicima laicima sa svojim biskupom.

Mons. Fazekaš je u ime Zbora savetnika i cele Subotičke biskupije zahvalio nadbiskupu Hočevaru i dr. Bagiju na bliskosti i podršci, te je ujedno pozvao sveštenstvo i verni narod da se neumorno mole za oporavak svog biskupa.