Ove godine na raspolaganju oko 3000 hektara državnog zemljišta

U gradsku kasu se od izdavanja državnog zemljišta u zakup godišnje slije oko 100 miliona dinara. Uskoro se očekuje Javni poziv i licitacija za izdavanje oko 1000 hektara državnog zemljišta preostalog od prošle godine, a za ovu godinu na raspolaganju će biti oko 3000 hektara.

Uskoro se očekuje raspisivanje javnog poziva i licitacija za izdavanje u zakup oko 1000 hektara držvanog zemljišta koje je ostalo neraspoređeno prošle godine. Još uvek se ne zna da li će licitacija za ovo zemljište biti održana uživo ili online, a preostala zemlja je lošijeg kvaliteta u udaljenim krajevima Subotice, objašnjava članica Gradskog veća zadužena za oblast poljoprivrede, Hajnalka Bognar Pastor.

Program izdavanja državnog zemljišta u zakup za ovu godinu tek treba da bude izrađen, a njegovu izradu otežava restitucija i otežana komunikacija sa katastrom, objašnjava Bognar Pastor. Za ovu godinu je na raspolaganju oko 3000 hektara zemljišta za koje je pristigao 51 zahtev za koje komisija tek treba da utvrdi da li ispunjavaju uslove za licitaciju.

Grad raspolaže sa ukupno 14.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, dok slobodnog zemljišta ima malo zbog toga što poljoprivredni proizvođači koji se bave govedarstvom imaju pravo zakupa na 10 godina, a i svinjarima je od 2019. godine odobren zakup na duže vreme.