Otvoreno prvenstvo Subotice u veslanju na jezeru Palić 4. oktobra

Na jezeru Palić kod Subotice u nedelju 4. oktobra 2020. održati 3. Otvoreno prvenstvo Subotice u veslanju koje će okupiti preko 130 takmičarskih posada odnosno preko 220 veslača i veslačica iz 12 veslačkih klubova iz Srbije. Ova regata je zvanično takmičenje Veslačkih saveza Srbije i Vojvodine i rezultati koje postignu takmičari bodovaće se za Kup Srbije i Omladinsku ligu Srbije u veslanju čija ovogodišnja završnica će biti upravo u nedelju na Paliću.

– Dali smo sve od sebe da čak i u ovim posebnim i mnogo zahtevnijim uslovima za organizaciju sportskih dešavanja zbog situacije sa virusom korona, uspešno održimo sva planirana veslačka takmičenja na jezeru Palić. Doduše, sve smo morali pažljivije da isplaniramo i datumski pomerimo pa smo tako Otvoreno prvenstvo Vojvodine (Vojvodina Open) održali krajem avgusta umesto početkom jula, a Otvoreno prvenstvo Subotice (Subotica Open) ćemo održati sada za vikend, početkom oktobra, umesto početkom septembra kada se obično održava. Preduzeli smo sve preventivne mere i regatu organizovali tako da mogu da se ispoštuju sve preporuke koje se odnose na sprečavanje širenja virusa korona i iskreno se nadamo da će i ovo veslačko takmičenje proći bez bilo kakvih problema i da će svi takmičari imati dobre uslove da pred kraj veslačke sezone osvoje bodove u okviru Kupa i Omladinske lige Srbije koji će značiti njihovim klubovima u godišnjem rangiranju kod Veslačkog saveza Srbije – izjavio je Vladimir Antić, generalni sekretar Veslačkog kluba Palić koji je domaćin i organizator regate.

Otvoreno prvenstvo Subotice u veslanju kao zvanično veslačko takmičenje uvedeno je 2017. godine u okviru obeležavanja Dana grada Subotice (1. septembar) i već te godine okupilo je značaj broj kako domaćih takmičara iz Srbije tako i inostranih veslačkih posada uglavnom iz Mađarske, Hrvatske, Bugarske i Severne Makedonije. Zbog Prvenstva Srbije u veslanju koje je Veslački savez Srbije 2019. godine održao na jezeru Palić i svetskih i evropskih šampionata koje je Svetska veslačka federacija (FISA) organizovala u avgustu i septembru 2019, te godine nije bilo uslova da se održi i Otvoreno prvenstvo Subotice u veslanju pa je jedna godina preskočena i ove godine ovo takmičenje beleži svoju treću umesto četvrtu godinu uspešnog održavanja.

– Plan nam je da Subotica Open postane tradicionalna regata koja će krajem avgusta i početkom septembra okupljati veliki broj veslača i veslačica iz Srbije i zemalja iz okruženja na jezeru Palić i verujemo da može da dostigne slavu i značaj koju već skoro šest decenija ima Otvoreno prvenstvo Vojodine (Vojvodina Open) koje svake godine početkom jula na jezeru Palić kod Subotice okupi takmičare iz preko 30 veslačkih klubova iz deset evropskih zemalja. Ove godine zbog situacije sa virusom korona na Vojvodina Openu nisu učestvovale takmičarske posade iz inostranstva, a tako će isto biti i sada za vikend na Subotica Openu. Međutim, to nikako ne umanjuje kvalitet i značaj oba ova veslačka takmičenja jer su se našem pozivu odazvali skoro svi veslački klubovi iz Srbije sa preko 200 takmičara i takmičarki, što je u ovim uslovima i više nego zadovoljavajuće. To govori koliko poverenje imaju poslenici veslačkog sporta u domaćina ovih regata, Veslački klub Palić, koji ove godine pored poluvekovnog uspeha u organizaciji takmičenja obeležava i vek postojanja i uspešnog sportskog rada. To je izuzetno značajan jubilej za naš klub koji takođe zbog situacije sa virusom korona ne možemo da obeležimo kako dolikuje, ali svakako da nas čini ponosnima i srećnima što zapisujemo istoriju uspešnog stogodišnjeg veslanja na jezeru Palić – istakao je Vladimir Antić iz Veslačkog kluba Palić.

Na Otvorenom prvenstvu Subotice u veslanju na jezeru Palić u nedelju će se takmičiti veslači i veslačice svih uzrasnih kategorija (pioniri, kadeti, juniori, seniori i veterani) u čak 29 veslačkih disciplina, a takmičenje će pratiti i koordinatori reprezentatvnih selekcija Veslačkog saveza Srbije koji će na ovom takmičenju zahvaljujući rezultatima koje postignu najbolji veslači i veslačice, popunjavati mesta u srpskoj veslačkoj reprezentaciji za eventualno druga svetska, evropska i balkanska takmičenja u narednoj sezoni. Program počinje u nedelju u 10:30 časova sa jednočasovnim kvalifikacionim trkama, a nastavlja se finalnim trkama koje su na programu od 13:00 do 16:30 časova nakon čega će biti proglašen i ukupni pobednik 3. Otvorenog prvenstva Subotice u veslanju.

Otvoreno prvenstvo Subotice u veslanju na jezeru Palić nalazi se među najavama zvaničnih takmičenjima i na internet stranici svetske veslačke federacije FISA, a regatu su podržali Veslački savez Srbije, Veslački savez Vojvodine, Grad Subotica, Sportski savez grada Subotice, Poslovni inkubator Subotica – BIS, JKP Suboticagas, V&B, Fidelinka-skrob, Skala Green, Pionir, Park Palić, JP Palić-Ludaš, Vojput i Mony iz Subotice, kao i Telekom Srbija – MTS. Tehničku podršku organizatoru takmičenja pružili su Crveni krst Subotica – Spasilaštvo na vodi, Opšta bolnica Subotica, Dom zdravlja Subotica – služba hitne medicinske pomoći, Dobrovoljno vatrogasno društvo Matica Subotica, Jedriličarski klub Palić, Zoološki vrt Palić i Radio klub YU7DVW iz Subotice.