Otvoreno pregovaračko poglavlje

Sednica posvećena otvaranju Klastera 4 – Zelena agenda i održiva povezanost, održana je danas u “Galeriji”, gdeje predstavljen značaj izrade integrisanog plana za klimu i energetiku, nove strategije razvoja energetike do 2030. godine, kao i akcioni plan za pravednu energetsku tranziciju.

Nakon gotovo dve godine, Međuvladina konferencija EU i Srbije, pre dva dana otvorila je pregovaračno poglavlje sa Evropskom unijom, klaster 4, koji spada u najskuplje poglavlje u pristupnim pregovorima naše države sa EU. Klaster četiri obuhvata Trasportnu politiku, Energetiku, Trans-evropske mreže i Životnu sredinu i klimatske promene. Kako objašnjava Nataša Dragojlović, koordinatorka radne grupe Nacionalnog konventa o EU, otvaranje ovog poglavlja veoma je važno jer se tiče Zelene agende i održive povezanosti.

Pregovaračko poglavlje koje se tiče zaštite životne sredine, podrazumeva suštinsku promenu na nivou čitave države, naročito u pravcu cirkularne ekonomije. To obuhavta i redukciju upotrebe resursa i energenata, odnosno smanjenje emisije ugljen-dioksida u vazduhu.

Kada će poglavlje biti zatvoreno, teško je reći, ali jedno je sigurno, čeka nas dosta posla, navela je Nataša Đereg, koordinatroka radne grupe NKEU za poglavlje 27.

Procene su da će ovo pregovaračko poglavlje koštati i 15 milijardi evra do 2030. godine.