Otvorena izložba fotografija „Zdravstvena zaštita kojom se spasavaju životi migranata na Balkanu“

U holu Otvorenog univerziteta otvorena je izložba fotografija pod nazivom “Zdravstvena zaštita kojom se spasavaju životi migranata na Balkanu”, autora Viktora Lakena.
Na fotografijama su migranti koji su se tokom jula i avgusta nalazili na prostoru Srbije, Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije, kao i ljudi koji im pružaji neki oblik zdravstvene ili psiho-socijalne zaštite. Kada je reč o našoj zemlji, fotografije su nastale u prihvatnim centrima u Subotici i Somboru, a na njima su prikazani migranti i volonteri Crvenog krsta koji im pružaju psiho-socijalnu podršku. O tome koliko je ovaj vid podrške neophodan, svedoče rezultati istraživanja Crvenog krsta koji, između ostalog, pokazuju da je oko 72 odsto migranata psihološki osetljivo.
Na nekoliko fotografija se nalazi i volonterka Crvenog krsta Subotice, Sanja Gršić koja sa migrantima radi već nekoliko godina. Kako kaže, zadatak volontera na terenu je da edukuju migrante i da rade sa decom, a njoj rad sa ovim ljudima pričinjava veliko zadovoljstvo.
Volontere Crvenog krsta koji rade sa migrantima pohvalio je i pokrajinski sekretar ove organizaije Boško Mitrašinović koji je istakao da na primeru naših volontera mnoge zemlje mogu da nauče kako se treba baviti sa ljudima. Govoreći o značaju izložbe, Mitrašinović je rekao da je ona dragocena, prvenstveno zbog toga što je međunarodnog karaktera.
Ova izložba fotografija osim u Subotici, već je prikazana u Somboru i Beogradu.

Ostavi komentar

Unestie Vaš komentar
Unesite Vaše ime