субота , 13 августа 2022
Naslovna / Društvo / Otvorena izložba „Evropa je delo prevodilaca – Dušan Karpatski 1935–2017. i naši pisci“

Otvorena izložba „Evropa je delo prevodilaca – Dušan Karpatski 1935–2017. i naši pisci“

U novoj čitaonici Gradske biblioteke otvorena je izložba „Evropa je delo prevodilaca – Dušan Karpatski 1935–2017. i naši pisci” u organizaciji Ambasade Češke Republike i Udruženje građana „Lastavica” iz Praga. Izložba će biti otvorena do sredine juna.

Dušan Karpatski bio je češki istoričar književnosti, filolog, diplomirao je češki i srpskohrvatski jezik na Filološkom fakultetu u Pragu. Čitav život bavio se književnošću i prevođenjem naših pisaca, od Ive Andrića, Miroslava Krleže i Meše Selimovića, preko romana, pripovedaka i poezije Vuka Stevanovića Karadžića, Petra Kočića, Isidore Sekulić, Dobrice Ćosića i mnogih drugih. Dobitnik je godišnje nagrade Srpskog PEN centra za najboljeg prevodioca 1978. godine. Inicijator i autor izložbe je Andreja Stojković iz Praga.

Filozof Jaroslav Pecnik, bivši student i prijatelj Karpatskog, govorio je o životu i radu ovog istaknutog prevodioca, koji je za 60 godina rada objavio 200 književnih naslova.

Pored pisaca, Česima i Slovacima približio i našu kuhinju. Njegov „Jugoslovenski kuvar“ doživeo je tri izdanja, sa više od 100.000 prodatih primeraka. Izložba u Subotici je 9. izložba u okviru balkanske turneje, a poslednja 10. će biti organizovana u Beogradu.O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Koncert Tijane Bogićević u nedelju na Paliću

Pop pevačica Tijana Bogićević održaće koncert u nedelju na Letnjoj pozornici na Paliću. Koncert je …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.