Otvorena 1. deonica Y kraka

Posle višegodišnjeg iščekivanja, puštena je u saobraćaj prva deonica Y kraka, od petlje „Subotica-jug“ do kružne raskrsnice sa Bikovačkim putem. Ovu deonicu puta u saobraćaj su pustili gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, predsednik skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, i državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Imre Kern.

Y krak predstavlja jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata u Subotici, jer njegova izgradnja omogućava izmeštanje teškog teretnog saobraćaja iz centra grada. Gradonačelnik Subotice je najavio i sređivanje gradskih saobraćajnica u skorijem periodu.

Prva faza izgradnje y kraka trajala je oko 100 dana, ove godine se nastavlja sa drugom fazom, odnosno biće izgrađeno novih 5 km puta koji spaja bačkotopolski i somborski put. Iz Ministarstva poručuju da će se truditi da se ispoštuju i naredni rokovi za izgradnju.

Izgradnjom Y kraka biće omogućeno spajanje graničnog prelaza Kelebija sa Koridorom 10 odnosno sa autoputem. Takođe, zahvaljujući y kraku iz grada će se izvući oko 30 000 teških kamiona koji svakodnevno dolaze i odlaze iz industrijske zone.

Iz Ministarstva navode kako je iz državnog budžeta za narednu godinu opredeljeno oko milijardu dinara za drugu fazu izgradnje Y kraka, dok je iz budžeta za 2019. godinu izdvojeno oko 800 miliona dinara. Kraj kompletnih radova očekuje se u 2020. godini.