Otvoren Međunarodni festival pozorišta za decu

Dodelom nagrada „Mali Princ“ Jovanu Caranu i Ljudmili Konstantinovoj Hense sinoć je na sceni Dečjeg pozorišta otvoren Međunarodni festival pozorišta za decu. Dvadeset osmu po redu smotru teatra za decu otvorio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Ovogodišnji laureati nagrade za životno delo „Mali princ“, koju Festival dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu su kratorka lutaka, kostima i scenografije Ljudmila Konstantinova Hense iz Kazahstana i reditelj i glumac Jovan Caran.

Nagrade im je uručio gradonačelnik Stevan Bakić, koji je otvarajući Festival rekao da su dečja radost i ljubav prema dobrim predstavama okupile po 28. put u Subotici, na velikoj međunarodnoj smotri teatra za decu učesnike iz celog sveta. Bakić se osvrnuo i na godinu za nama kada je zbog pandemije korona virusa održan skroman festival, ali nije prekinuta tradicija.

Povelju za život posvećen stvaralaštvu za decu, posthumno dodeljenu reditelju Dragoslavu Todoroviću, gradonačelnik Bakić je uručio Eriki Janović, saradnici Dragoslava Todorovića. U okviru takmičarskog programa 28. Međunarodnog festivala pozorišta za decu, koji će trajati do petka, biće izvedeno deset  predstava za decu iz Nemačke, Mađarske, Češke, Hrvatske, Brazila,Izraela, Slovačke, Republike Srpske i naše zemlje.