Otvoren 28. Festival evropskog filma Palić

Dodelom nagrada ovogodišnjim laureatima, u subotu je na Letnjoj pozornici svečano otvoren 28. Festival evropskog filma Palić. Publika će do petka, 23. jula imati priliku, da na nekoliko lokacija pogleda više od 100 filmova u 11 različitih selekcija i programskih celina.

Srpskom glumcu Aleksandru Berčeku uručena je nagrada „Aleksandar Lifka“ za doprinos evropskoj kinematografiji u kategoriji domaćih stvaralaca. Berček je glumio u preko 120 filmova i predstava, a za kultnu ulogu Miška u filmu “Ko to tamo peva” Slobodana Šijana dobio je Zlatnu arenu 1980. godine. Dobitnik je nagrade “Pavle Vuisić” za životno delo 2001. godine. Doajenu domaćeg glumišta, nagradu je uručio direktor Festivala evropskog filma Palić, Radoslav Zelenović.

Dobitnik ovogodišnje nagrade „Aleksandar Lifka“ za doprinos evropskoj kinematografiji u kategoriji inostranih stvaralaca je nemački reditelj Kristijan Pecold, koji je za svoje prvo filmsko ostvarenje, “The State I Am In” iz 2000. godine, osvojio Nemačku filmsku nagradu i nagradu za Najbolji film Hessischer.Za film “Barbara” iz 2012 na Berlinalu je osvojio nagradu za Najbolju režiju, a njegovo poslednje ostvarenje “Undine” prikazano je 2020. na Berlinalu, kada je glavna glumica Paula Ber dobila Srebrnog medveda za najbolju žensku ulogu, a iste godine prikazan je u glavnoj takmičarskoj selekciji Festivala evropskog filma Palić.

Na otvaranju Festivala prisutnima se obratio i gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić koji je rekao da ga čini srećnim što se festival vratio na stari format, i što se održava na otvorenom, pred svojom vernom publikom.

Na otvaranju je govorio i pomoćnik ministra kulture za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije, Radovan Jokić, koji je istakao da je od strane Ministarstva kulture i informisanja Festival evropskog filma Palić prepoznat i visoko ocenjen kao jedan od najznačajnijih filmskih festivala na našem području koji ima svoje mesto na evropskoj mapi značajnih filmskih festivala.

Na svečanom otvaranju ovogodišnjeg izdanja Palićkog filmskog festivala uručena je i počasna nagrada „Aleksandar Lifka“ za doprinos regionalnoj kinematografiji koju je dobila Milena Zupančić iz Slovenije, jedna od najznačajnijih jugoslovenskih glumica. Rumunskoj producentkinji Adi Solomon uručena je nagrada „Underground spirit“ koju Festival evropskog filma Palić dodeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma, kao i za jedinstven pristup filmskom jeziku i autentičnu autorsku poetiku izgrađenu van glavnih tokova industrije.

Prethodni članak
Sledeći članak