Otvoren 15. „Biofest“

Dodelom priznanja “bioproizvođač godine” i “bioproizvod godine” na Otvorenom univerzitetu otvoren je jubilarni, 15. Međunarodni festival organskih proizvoda “Biofest 2019.”.
Priznanje “bioproizvođač godine” ove godine pripalo je Ani Dolovac iz Futoga koja je 2013. godine počela da se bavi organskom proizvodnjom. Prošle godine osnovala je firmu za proizvodnju matičnih sokova koji se već nalaze na policama velikih trgovinskih lanaca.
Tema ovogodišnjeg “Biofesta” je zadrugarstvo, a iz nedavno formirane zadruge “Panonija organika” poručuju da je udruživanje malih proizvođača organskih proizvoda ključno za opstanak i plasman robe na tržište. O ovoj temi govorilo se i na panel diskusiji koja je usledila nakon otvaranja manifestacije. Osim panel diskusija, stručnih seminara i poslovnih susreta proizvođača i distributera, ovogodišnji “Biofest” obeležiće i studijske posete proivođačima organskih proizvoda.
Grad Subotica prepoznao je značaj ovog Festivala za promociju orgaske proizvodnje, zato ga finansijski i podržava, poručili su iz gradskog Sekretarijata za poljoprivredu. Iz ovog sekretarijata su najavili da je u planu dugoročno izdavanje poljoprivrednog zemljišta u javnoj svojini organskim proizvođačima i to po povoljnijim uslovima.
Tradicionalno, u okviru “Biofesta” u holu Otvorenog univerziteta upriličena je izložba organskih proizvoda koja će trajati do petka, kada se i zatvara “Biofest”.

1 komentar

Ostavi komentar

Unestie Vaš komentar
Unesite Vaše ime