Otvarajuća konferencija projekta „THEATRO“

Ideja Interreg IPA prekograničnog projekta „Pozorišna umetnost kao regionalno središte za dečju socijalizaciju – THEATRO“ je da se pozorišna umetnost za decu koristi kao medij koji će povezati, ne samo regije i institucije već i decu i roditelje, kao i profesionalce u intenzivniju interakciju. Nosilac projekta je Otvoreni univerzitet Subotica, a n jihov partner u realizaciji projekta je Pozorište lutaka „Kever Bela“ iz Segedina. Projekat se realizuje od početka ove do sredine 2019. godine.

Na Otvorenom univerzitetu održana je otvarajuća konferencija projekta „Theatro“. Ovaj projekat baziran je na 4 grupe aktivnosti koje će biti sprovedene istovremeno. Razmena festivalskih iskustava služiće za saradnju i umrežavanje, kreiranje i promocija izložbe u oblasti pozorišne umetnosti za decu, sveobuhvatna edukacija za decu koja će se sastojati iz lutkarske radionice i lutkarskog kampa za decu, a četvrta komponenta je kreiranje virtuelnog muzeja lutaka koji će na inovativan i interaktivan način predstaviti kulturno nasleđe prekograničnog regiona u oblasti lutkarstva i pozorišne umetnosti za decu.

 

Pozorište lutaka „Bela Kever“ iz Segedina po drugi put sarađuje sa Otvorenim univerzitetom na projektu. U dosadašnjoj saradnji stekli su pozitivna iskustva, te smatraju da će i ovaj projekat uspešno realizovati. Dugoročna misija Pozorišta „Bela Kever“ je prisustvo u prekograničnim oblastima naseljenim Mađarima i smatraju da je njihov osnovni zadatak da šire lutkarsku kulturu na tim prostorima te im je projekat „Theatro“ značajan i sa tog aspekta.

Prva u nizu aktivnosti u okviru ovog projekta biće organizovana u narednih mesec i po dana. Na Otvorenom univerzitetu biće održane lutkarske radionice za decu, dok će za vreme trajanje Festivala pozorišta za decu biti organizovan lutkarski kamp koji će okupiti 40 mališana iz Srbije i Mađarske. Vrednost projekta je blizu 92.000 evra, od čega je doprinos EU blizu 80.000.