Otkriven spomenik nekadašnjem gradonačelniku Subotice

Na Trgu slobodne, kod Gradske kuće, otkriven je novi spomenik nekadašnjem gradonačelniku Subotice, Karolju Birou koji je na čelu grada bio od 1902. do 1918. godine. Ostaće upamćen kao gradonačelnik u čije je vreme izgrađen simbol grada – Gradska kuća.

Građani Subotice zadovoljni su mestom koje je odabrano za spomenik Karolju Birou. Kako kažu, dopada im se i izgled samog spomenika, a pojedini sugrađani kažu da im je drago što je napravljen spomenik upravo nekadašnjem gradonačelniku koji je dugih šesnaest godina bio na čelu grada i koji je zaslužan za izgradnju Gradske kuće i Vodotornja na Paliću.

Karolj Biro nalazi se odmah iza Lazara Mamužića, po dužini mandata, koji je ovu funkciju obavljao osamnaest godina. Biro u istoriji Subotice nije ostavio traga samo po dužini staža upravljanja gradom, već i po nastojanju da planski i u stilu secesije formira modernu sliku grada. Prema rečima predsednika Skupštine Vojvodine, Ištvana Pastora, razrešenje Karolja Biroa sa mesta gradonačelnika bila je mađarska unutrašnja politička stvar.

Posle razrešenja dužnosti, Karolj Biro se povukao iz javnog života, a umro je u februaru 1952. godine.