Otkrivanje spomenika kralju Petru I Karađorđeviću

Svečanom ceremonijom, uz prisustvo visokih državnih zvanica na platou ispred Sokolskog doma gradonačelnik Subotice Stevan Bakić i ministarska za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević otkrili su spomenik kralju Petru I Karađorđeviću.

Na otkrivanju spomenika kralju Petru I Karađorđeviću, gradonačelnik Bakić je podsetio na odluku Skupštine Grada Subotice iz 1920. godine da se park kod železničke stanice nazove po kralju Petru, kao i da mu se u gradu podigne spomenik, ali su privredne i političke pretnje osujetile ovaj plan do danas kada u vremenu mira, političke stabilnosti, saradnje i ekonomskog napretka ispunjavamo zavete predaka, rekao je Bakić. On je podsetio i na činjenicu da je među solunskim dobrovoljcima bilo i 5000 ljudi sa prostora Bačke i Banata.

Otkrivanju spomenika kralju Petru I Karađorđeviću prisustvovala je i izaslanica predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, prof. dr Darija Kisić Tepavčević koja je istakla da je ovo godina u kojoj se obeležava vek od smrti kralja Petra, jednog od najznačajnijih srpskih vladara koji nam je u amanet ostavio da uvek budemo na strani slobode, pravde i mira, štiteći pre svega interese svoga naroda i svoje zemlje.

Skulpturu visoku 4.2 metra i tešku 1.3 tone rad akademskog vajara Zorana Ivanovića, izlila je Livnica „Kuzman“ iz Smedereva, a postament, visine 5,6 m, napravljen je od aranđelovačkog granita.