среда , 10 августа 2022
Naslovna / Društvo / „Osmehni se zdravo!“

„Osmehni se zdravo!“

Oko 53 odsto dece do 7 godina ima sve zdrave zube, dok je u uzrastu do 12 godina taj procenat oko 30, rečeno je povodom obeležavanja 27. po redu Nedelje zdravlja usta i zuba. Pod sloganom „Osmehni se zdravo!“ Nedelja oralnog zdravlja je posvećena upravo deci ranoškolskog uzrasta, kod kojih je moguće sprovesti sve preventivne mere za zdrav osmeh.

Podaci nisu dobri kada se posmatra zdravlje usta i zuba populacije starijih od 25 godina, jer samo 8,3 odsto stanovništva ima sve svoje zube. Prema rečima lekara, najčešće bolesti usta i zuba koje predstavljaju veliki rizik za zdravlje celog organizma, mogu se prevenirati pravilnom higijenom i redovnim pregledima.

U fokusu obeležavanja 27. po redu Nedelje zdravlja usta i zuba su deca sa posebnim potrebama.

Povodom obeležavanja Nedelje zdravlja usta i zuba raspisan je literarni i likovni konkurs na temu „Osmehni se zdravo!“. Pravo učešća na konkurs imaju deca iz vrtića i osnovnih škola, a cilj je da se kroz kreativan rad deci skrene pažnja na značaj redovne higijene i kontrole usta i zuba. Najbolji rad će štampan u vidu postera za narednu Nedelju zdravlja usta i zuba.

O autoru Ivana Radinović

Pogledaj i sledeće

Međunarodni dan siromašnih

Narodna kuhinja u Subotici najveća je u Vojvodini sa 1.200 korisnika, najviše staračkih domaćinstava, višečlanih …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.