Osmaci uveliko razmišljaju na temu upisa u srednje škole

Početak drugog polugodišta, za osmake, optimalno je vreme za donošenje konačne odluke o tome koju srednju školu upisati. Krajnja odluka treba da bude rezultat saradnje između dece, roditelja i pedagoško-psihološke službe, poručuju stručnjaci.

Učenici osmih razreda u OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ već su doneli odluku o tome koju srednju školu će upisati. Pri odlučivanju, kako kažu, najviše su im pomogli roditelji. Kriterijumi koji su uticali na izbor svakako su lični afiniteti i želje.

Prilikom donošenja odluke o upisu u srednju školu neophodno je uvažiti i mišljenje stručnjaka, pre svega, školskih pedagoga i psihologa. Stručnjaci su izuzetno važan faktor, zbog toga što su u stanju da ponude objektivno mišljenje, za razliku od roditelja čija su mišljenja većim delom subjektivne prirode. Svakako najvažnije su želje dece, odnosno njihovo znanje, jer im se boduje uspeh iz 6. 7. i 8. razreda.

Program profesionalne orijentacije, u svim osnovnim školama, počinje još u 1. polugodištu, ali se još od 1. razreda, kroz predmete i nastavne jedinice, priča o zanimanjima i profesijama, te razmišljanje na temu buduće profesije proteže se kroz čitavo školovanje, a najintenzivnije je, svakako, u osmom razredu.