OŠ“Jovan Jovanović Zmaj“ učestvuje u projektu razvoja preduzetništva

Učenici OŠ”Jovan Jovanović Zmaj”, u okviru projekta škole “Mirisna nota” proizvode sapune pod nazivom “Zmajevac”. Ova škola jedna je od izabranih škola u Srbiji, koja učestvuje u projektu razvoja preduzetništva i formiranja učeničke zadruge.
Priliku da vide kako izgleda proces proizvodnje sapuna, ali i da u njemu aktivno učestvuju imaju učenici OŠ”Jovan Jovanović Zmaj” u okviru učešća u projektu preduzetništva. Neki od ciljeva projekta jesu bolje upoznavanje učenika sa procesom proizvodnje, timskim radom, ali i sposobnosti da se ideja pretvori u akciju. Đacima se dopada ideja, kako kažu, uče nešto novo i zanimljivo, a uz to ovaj projekat je i humanitarnog karaktera.
Pored toga što uče o procesu proizvodnje sapuna, na ovaj način kod učenika se razvija i svest o potrebnim sirovinama kao i pripremama pre proizvodnje, poručili su iz škole.
Prva faza pripreme u okviru ovog projekta bila je prikupljanje sredstava za opremu koja je potrebna za proizvodnju sapuna, u čemu je učestvovala cela ustanova, navode iz škole. Reciklažom plastičnih flaša i limenki prikupljen je neophodan novac.
Krajem meseca biće organizovan vašar u okviru škole, gde će se prodavati “Zmajevac”. Ostvareni prihodi će po pravilima đačke zadruge biti namenjeni za potrebe učenika. Kupovina pribora, udžbenika, uplata ekskurzija neke su od mogućnosti ulaganja prikupljenog novca, za one učenike kojima je ova vrsta pomoći potrebna.