Ornitološki kampovi na Ludaškom jezeru

U toku je druga nedelja istraživačko-edukativnih ornitoloških kampova na Ludaškom jezeru. Kampove pohađaju deca različitih uzrasnih grupa, a organizatori su JP „Palić-Ludaš“ i Udruženje ljubitelja prirode „Riparia“. Kampove sufinasira grad Subotica.

 

Deca od 7-20 godina nedelju dana borave u Vizitorskom centru na Ludaškom jezeru gde svakodnevno imaju priliku da izučavaju ptice na terenu, ali i da slušaju predavanja stručnjaka na temu ornitologije. Među onima koji se nalaze u ovoj smeni kampa ima i dece koja su prvi put na Ludaškom jezeru, ali i onih kojih 10 godina redovno dolaze i koji su kroz ove kampove zavoleli prirodu i shvatili značaj njenog očuvanja.

 

Jedan od osnivača ornitoloških kampova na Ludaškom jezeru i vođa smene, Jožef Gergedi objašnjava da deca nauče da vole prirodu boraveći svakodnevno u prirodi i susrećući se  sa različitim biljnim i životinjskim vrstama. On kaže da deca ustaju oko 5,30 da bi do 6 časova stigli do ornitoloških mreža koje su postavljene u ivičnom delu trsišta. Od 6-9 na svakih sat vremena proveravaju se mreže kako se ptice koje su uhvaćene u mrežu ne bi mučile. Osim posmatranja i prstenovanja ptica deca imaju i slobodne aktivnosti do predveče.

 

Ornitološke kampove na Ludašu organizuju JP „Palić-Ludaš“ i Udruženje ljubitelja prirode „Riparia“, a grad Subotica ih sufinansira. Ove godine kampovi su počeli krajem juna i trajaće do sredine oktobra, zavisno od vremenskih prilika. Predviđeno je da ukupno bude organizovano 8 smena ornitoloških kampova ove godine.

 

Ornitološki kampovi na Ludaškom jezeru organizuju se već 35 godina, a učesnici uglavnom dolaze iz Subotice i okolnih mesta. Svake godine krajem juna i sredinom septembra u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije, na ovom mestu organizuju se i međunarodni volonterski radni kampovi kada volonteri iz celog sveta rade pomažu u izgradnji infrastrukture na Ludaškom jezeru.